TÄVLINGAR & PROV 2009

Se även övriga års tävlingar & prov:
2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005

2004091231

 

ÅR 2009 – EN SAMMANFATTNING

Ännu ett år som gått i aktivitetens tecken. Rekordmånga Swaara-hundar har startat på LC vilket är roligt med tanke på hur kort tid vi har ägnat oss åt sporten. Utställningar är likaså en favoritgren där många av hundarna gjort väl ifrån sig.

Årets valpkull föddes sista april och var e multi ch Adagio Love Supreme och undan Zelig Calamari Union (gk anlagsprov viltspår, LC-licens, ck på utställning)

Vi önskar:
Joyful Joyful, äg Jessica Baggeryd
Joyson, äg Helena Hallman
Jet Stream, äg Heléne Tankred
Jefferson Aireplane, äg Yvonne Nilsson
Jam Session, äg Veronica Bick-Larsson

ett stort lycka till i framtiden!

LURE-COURSING

Återigen har vi haft ett fantastiskt LC-år även om vi den här gången inte nådde helt i topp. I år slutade vi som 2:a VINSTRIKASTE LC-UPPFÖDARE 2009 och det är sannerligen en placering att vara stolt över. Sexton hundar har sprungit och alla har på sitt vis del i framgångarna.

Eight Line Poem, äg Johanna Olofsson
Velvet Goldmine, äg Lotta Bengtsson
African Night Flight, äg Anne Skogh
SE LCCh Northern Light, äg Katja Hedengren/ Åsa Lindholm
Flower Power, äg Lotta Bengtsson
Freewheelin' Franklin, äg Linda Pettersson
SE LCCh, SEVCh, SEUCh Grains of Sand, äg Camilla Johansson
Gloria Gold, äg Eva Brissman
SEUCh Holly Golightly, äg Åsa Lindholm
Girl Next Door, äg Lotta Thunberg
Henrietta Savernake, äg Johanna Olofsson
Gilbert Grape, äg Jenny Garneij
Gladstone Gander, äg Veronica Bick-Larsson
Ifigenia, äg familjen Hökby
Grandmaster Flash, äg Lotta Bengtsson
Grapefruit, äg Anne Skogh

Fjolårets I-kull föddes relativt sent på året och även om flera av dem har gjort sina träningslopp var det bara Ifigenia som hann få sin licens. Hon deltog på årets sista tävling i Strångsjö och gjorde fint ifrån sig med en 28:e plats av 77 deltagande hundar.

Avkommorna till Swaara Velvet Goldmine har sprungit väl i år också och Gloria Gold och Grains of Sand har tagit LC-cert. Den sistnämnda lyckades bli Bästa whippet på septemberprovet i Råneå och tog därmed sitt kvalificerande cert för LC-CHAMPIONATET . Velvet Goldmine blev i år 2:a VINSTRIKASTE AVELSTIK och hennes mor SEVCh LP1 Twyborn Pride blev 3:a VINSTRIKASTE AVELSTIK . Bland hennes avkommor lyckades SEUCh Holly Golightly bäst med certvinst på Stjärnhovsprovet. Cert i år har också Freewheelin' Franklin tagit. Detta var hans andra LC-cert och vi håller verkligen tummarna för att det ska gå lika bra nästa säsong.

Högst upp av våra hundar på den individuella listan kom SEUCh SEVCh SELCCh Grains of Sand som slutade på en 11:e plats och Freewheelin' Franklin som blev 14:e hund.

WHIPPETRACE

I år har flera av Swaara-hundarna på allvar fått prova på Whippetrace och de allra första hundarna har tagit sina licenser. Först ut av samtliga var var Olof och Gunilla Anderssons unga hane Itchykoo Park , ”Jack”, som sprang sitt kvalificerande lopp i Västerås i juni. Under sommaren tog också Eva Brissmans Gloria Gold , Lotta Thunbergs Girl Next Door , Sara Forsvalls Play A While Marimekko och Lotta Bengtssons Flower Power och Grandmaster Flash sina licenser. Hundarna har därtill placerat sig fint i flera finaler och Girl Next Door var bästa licenstik på tävlingen i Västerås.

MENTALBESKRIVNING HUND

För första gången har Swaara-hundar genomgått Mentalbeskrivning Hund, MH. Det var Linda Pettersson som tog med båda sina killar Freewheelin' Franklin , Tino, och Hound of Baskerville , Benji, till Norrtälje Brukshundklubb. För den som vill se resultatet av hela deras beskrivningar finns varje moment på SKK:s webbtjänst Hunddata. Vi kan konstatera att de uppträdde mycket trevligt, skötte sig bra rakt igenom och var skottfasta! Detsamma gäller Sara Forsvalls lilla självsäkra Play A While Marimekko , Miki, som också hon blivit beskriven i år.

VILTSPÅR

Viltspår är en favoritgren, kanske för att det ger tillfälle att vara ute med hundarna i skogen samtidigt som man har riktigt kul tillsammans.

Den mest imponerande prestationen i spårmarkerna gjorde Camilla Johansson och trippelchampion Grains of Sand, Ruter. I stark konkurrens med ”riktiga” jakthundar startade ekipaget på Dreverklubbens årliga Ådalsprov. Ruter tog återigen ett förstapris med hp och utsågs dessutom till PROVETS BÄSTA HUND . Det är så man får gåshud!

Förstapris i öppen klass har också Lotta Bengtssons Velvet Goldmine tagit, precis som Sara Forsvalls Play A While Marimekko . Bland de övriga har Jenny Garneijs Gilbert Grape gått ett godkänt anlagsprov (och kvalificerade sig därmed för SW:s Trippelpris) precis som brodern Gladstone Gander, ägare Veronica Bick-Larsson. Detta innebär att sju av åtta i G-kullen klarat anlagsprovet.

SW:s TRIPPELPRIS OCH UPPFÖDARPRIS

På årsmötet 2009 erhöll följande hundar Svenska Whippetklubbens Trippelpris:

Grains of Sand, äg Camilla Johansson
Girl Next Door, äg Lotta Thunberg
Gloria Gold, äg Eva Brissman
Grapefruit, äg Anne Skogh
Holly Golightly, äg Åsa Lindholm

Kennel Swaara erhöll även WHIPPETKLUBBENS TRIPPELPRIS FÖR UPPFÖDARE,

vilket tilldelas den uppfödare som har fött upp fem hundar som meriterat sig för Trippelpriset.

TRIPPELCHAMPIONAT

När vi ändå är inne trefaldiga meriter finns det ett namn som lyst klarast på våra hundars stjärnhimmel under året: Swaara Grains of Sand , Ruter. Tillsammans med sin duktiga, duktiga ägare och förare Camilla Johansson har denna unga hund gått från klarhet till klarhet. Redan i fjol erhöll han sitt Viltspårchampionat med tre raka förstapris, ett av dem med hp och utmärkelsen ”Provets bästa hund”. I år har han vunnit två utställningscert, varav det sista och för championtiteln kvalificerande på Vinthundsklubbens utställning i Piteå i juli för Petter Fodstad. Ett LC-cert vann Ruter på Bråvikenprovet i maj där han kom tvåa av 85 startande hundar och det sista certet som gav honom den tredje championtiteln vann han i Råneå. Som första whippethane någonsin kunde Ruter därmed titulera sig TRIPPELCHAMPION, endast två och ett halvt år gammal!

BRUKSAVELSPRIS

Lotta Bengtssons Swaara Velvet Goldmine har under året erhållit Svenska Kennelklubbens Bruksavelspris. Detta tilldelas hundar vars avkomma utmärkt sig både på utställning och bruksprov, för whippetens del på lure-coursing. Velvet Goldmine har bara haft en kull och det fordrades i praktiken att samtliga valpar meriterades för att priset skulle bli en realitet. Tack vara mycket ambitiösa valpköpare kunde den sista hunden i skaran erövra sina meriter på LC-provet i Stjärnhov. Så vitt vi vet är Velvet Goldmine den tredje whippettik någonsin att erhålla Bruksavelspriset.

UTSTÄLLNING

Också utställningsåret har varit både spännande och givande. Den slutliga poängställningen visade att Swaara slutade som 8:e VINSTRIKASTE UTSTÄLLNINGSUPPFÖDARE . Sju hundar har placerat sig i BT-/BH-klas under säsongen:

Velvet Goldmine, äg Lotta Bengtsson
Grandmaster Flash, äg Lotta Bengtsson
SEVCh, SEUCh, SELCCh Grains of Sand, äg Camilla Johansson
Gilbert Grape, äg Jenny Garneij
Grapefruit, äg Anne Skogh
Girl Next Door, äg Lotta Thunberg
SEUCh Holly Golightly, äg Åsa Lindholm.

Tack vare ovan nämnda avkommor i G-kullen kunde Velvet Goldmine placera sig som 6:e VINSTRIKASTE AVELSTIK/UTSTÄLLNING. Bäst av de individuellt placerade hundarna var Grandmaster Flash som slutade på en 11:e PLATS totalt. Han vann bland annat cert på Vinthundsklubbens utställning på Lövudden. Cert och championat har som tidigare nämnts också Grains of Sand vunnit. YTTERLIGARE ETT UTSTÄLLNINGSCHAMPIONAT har erövrats i år: Holly Golightly tog under fjolåret två cert och behövde i år ett kvalificerande specialklubbscert. Detta vann hon i Svenstavik, där hon också blev BIR och BIS-2 för Per Lundström/Karin Hedberg. Holly Golightly var endast utställd ytterligare två gånger under året och var då BT-4 resp BT-2.

TACK!

Precis som i fjol vill jag rikta ett stort och innerligt tack till alla valpköpare som engagerat sig, tränat, rest och tävlat under 2009. Nu ser vi fram emot att få ut några av de unga hundarna på LC-banan och i utställningsringen och hoppas att också de äldre kommer att vara lika mycket på hugget som vanligt!

På återseende!

Åsa!

091018


Girl Next Door

Svenska Vinthundklubbens utställning i Hågelby. Ännu ett ridhus, och det är som alla vet inte särskilt varmt! Efter en heldag var det hem i heta badet och tina upp. Markku Mähönen dömde valpar. Helena Hallman med familj kom upp från Småland med Rufus, S.Joyson, som gjorde sin debut. Paret skötte sig med den äran och Rufus blev trea i sin klass med hp. Vuxna whippetar dömdes av Graham Hill och till allas vår glädje satte han upp Sara F:s Miki, Play A While Marimekko, som vinnare i unghundsklass. Miki fick därigenom sitt efterlängtade ck, som hon varit snubblande nära så många gånger nu, och därmed kvalificerade hon sig för Trippelpriset. Grattis till både Sara och Miki! Lite senare under dagen blev Miki BIM-unghund. I tikarnas öppna klass deltog Lotta TT:s Lowa, S. Girl Next Door. Lite skendräktig var Lowa inte helt med på noterna och hon fick nöja sig med en reservplats.


Play A While Marimekko

Play A While Marimekko

Joyson
091004

Jenny och Björn startar Andy, S.Gilbert Grape, på anlagsprov i viltspår. Kenneth Hellstrand från Bracco- och spinone-klubben dömde och platsen var Bro utanför Stockholm. Andy hade som sedvanligt ganska bråttom i spåret, men inte värre än att tempot bedömdes som "lämpligt". Tack vare att han också visade sig ha bra spårförmåga gick han sitt prov med betyget Godkänd. I och med det har Andy kvalificerat sig för Whippetklubbens Trippelpris, den sjätte av G-kullens åtta valpar som erhåller meriten. Han är också den sjunde i den kullen som går ett godkänt anlagsprov. Stort grattis till Jenny och Björn - ja, och så till Andy förstås!

Matte Jenny, duktige Andy och domaren Kenneth Hellstrand. Foto: Björn Sandström
091003

Sara och lilla Miki, Play A While Marimekko, for till Norrköping och KM i whippetrace. Duktiga Miki, idag var det fart på henne! Dagen slutade med en fjärdeplacering i tikarnas A-final! Grattis!

090930

Efter att ha provat på viltspår några gånger startade Veronica i Bollnäs sin Patrik, S. Gladstone Gander, denna onsdag på ett anlagsprov i Älghundklubbens regi. Duktiga Patrik klarade viltstörning utan problem och spårade ihop till full pott, 42 p! Stort grattis matte, snyggt jobbat!

090927


Tino - bättre än någonsin!

En lycklig Linda med Tino, årets sista certvinnare på luren.

- Snälla, kan jag få springa en gång till? Izzie har mer energi kvar.

För årets sista LC-tävling körde vi denna söndag till Strångsjö i Sörmland. Såvitt vi kunnat tolka väderspådomarna skulle det bli varmt och soligt. De prognoserna kom på skam: mulet var det och sällan har vi varit på ett så blåsigt prov. För att hålla tältet i schack fick vi stödförankra det i en av bilarna. Framåt eftermiddagen var vi tämligen vindpinade och iskalla allihopa.
Dagen började med ett förtretligt missöde: Gordons, S.Gordon Bleu, licensbok blev kvar hemma så till Kristys besvikelse fick han inte starta. Däremot passade han på att rusa av sig i ett provlopp mellan tävlingarna, så för hans egen del var det knappast någon skada skedd. Izzie, S.Ifigenia, kom för att springa sin första tävling med hela sin familj som hejarklack. Precis som mamma Keisha tycker hon att LC är ett strålande trevligt påhitt, och hon hade gärna sprungit tre, fyra gånger till. Izzies husse Torsten fotograferade henne i aktion, precis som han hann föreviga ett oblygt lodjur i skogsbrynet på vägen till provet. Efter första omgången visade det sig att våra hundar nog inte sprungit riktigt så bra som vi hade hoppats. Vi får skylla på skendräktighet i tre, fyra fall. Ylva, S.Holly Golightly, t ex som har varit ganska jämn i sin löpning, gav upp totalt och kom tillbaka hem. Det ger ovillkorligen noll poäng, så för hennes del var det roliga slut redan efter första heatet. Bäst av hundarna i heat ett var utan tvekan Lindas Tino, S.Freewheelin' Franklin. Han sprang med större glöd än vi sett på länge och med en fantastisk ork och spänst. Efter första omgången låg han bland de 17 bästa. Bra, men kanske inte med vittring på topplacering. Efter lopp två var vi mer optimistiska: det såg om möjligt ännu bättre ut än det första.
Prisutdelningen är alltid en rysare på LC. Den här gången, men 77 hundar till start, fanns det sju cert att dela ut. Nio prisplatser dukades upp, vilket innebar att ett par färdiga LC-champions placerat sig. Hund nummer nio, nummer åtta och nummer sju ropades upp - och ingen av dem hade Tinos nummer. Vi började fälla ihop stolarna och då hör vi att på plats nr sex, med cert, har 133 Freewheelin' Franklin placerat sig! Stort, stort jubel i vårt läger och Linda kunde inte hålla glädjetårarna tillbaka när hon och Tino fick ta emot den blågula rosetten, Tinos andra LC-cert. En bättre avslutning på tävlingsåret kan man knappast tänka sig. Ett stort tack till er alla för en supertrevlig dag! Extra plus får Lotta TT för att hon fixar varm mat med sådan snits. Stort tack också till Bråvikengänget som vi utser till Sveriges proffsigaste LC-arrangörer. Smidigt, snabbt och snyggt jobbat får man väl säga! Så här placerades våra hundar, av 77 startande:

6   Lindas Freewheelin' Franklin 84,75 p cert
28 Hökbys Ifigenia 79 p
36 Eva Bs Gloria Gold 78 p
36 Camillas Grains of Sand 78 p
48 Saras Play A While Marimekko 75,25 p
53 Johannas Henrietta Savernake 74,75 p
54 Åsas Northern Light 74,5 p
62 Lotta TTs Girl Next Door 71,25 p
    Åsas Holly Golightly 0 (men Ylva då!)


Izzie springer med liv och lust! Foto Torsten Hökby

Izzie med hela sin familj på plats för första provet.

I gryningen, på väg till tävlingen, stötte Izzies husse Torsten på ett lodjur alldeles vid vägkanten strax efter Katrineholm!
Foto Torsten Hökby

Johanna och Myra i par med Annika och Hot Isle Great Gandalf. Starten har precis gett dem ryggdunken. Nu ska hundarna iväg.

I omgång två sprang Myra mot Saras Miki.

Rita i startögonblicket.
Foto Torsten Hökby

Linan går av och Myra och Miki passar på att fotomodella för Jörgen O.
090926

SWs officiella utställning i Sollentuna. Dömde gjorde Kathy Whitaker-Crosby. I hanarnas öppna klass fick Lindas Benji, S. Hound of Baskerville, ett förstapris. Lotta Bs Zak, S.Grandmaster Flash, blev tvåa i konkurrensen med ck och senare BH-5. I tikarnas unghundsklass blev Sara Fs Miki, Play A While Marimekko, oplacerad men fick hp. I öppen klass startade Annes Agnes C, S.Grapefruit, och Lotta Bs Dimma, S. Velvet Goldmine. Dimma vann klassen med ck och blev så småningom BT-4. Agnes C var trea i konkurrensen med ck.Ck fick också Lotta TTs Lowa, S.Girl Next Door. Eva Bs Mica, S.Glora Gold, var anmäld i bruksklassen som hon vann med ck. Under eftermiddagen blev hon BIM-brukshund. Dimma hade en avelsgrupp som fick hp, precis som uppfödargruppen.

090920

Höst och spårtider. Sara F åkte till Katrineholm med Miki, Play A While Marimekko, för att försöka sig på ett ordinarie öppenklass spår. Arrangör var Bracco och Spinoneklubben och dömde gjorde Annika Hallblom. Miki spårade på med sedvanlig självsäkerhet och trots viltstörningar lyckades hon nosa ihop till ett förstapris. Grattis!

090919

Whippetrace i Karlstad och Eva och Peter B och Lotta TT åkte dit med Mica, S. Gloria Gold och Lowa, S.Girl Next Door. En av fördelarna med WR är att tävlingarna i regel startar så pass rimlig tid att man kan ge sig av hemifrån på morgonen även om man har en bit att åka. Eftermiddagen brukar heller inte bli senare än att man kommer hem samma kväll. Både Mica och Lowa sprang bra, men det här gången var det bara Mica som kapade åt sig en finalplats. Hon slutade dagen som 4:a i F-finalen. Vackert så!

090912

Det här blev en dag som vi kommer att glädjas åt länge, länge! Camilla hade anmält sin Ruter, SVCh SUCh S.Grains of Sand, till LC-provet uppe i Råneå. Denna Sveriges nordligaste lure-tävling hade endast lockat ett 15-tal whippets, vilket fick till följd att certmängden begränsades till två stycken. Ruter sprang mycket bra och efter första heatet låg han på en tredjeplats. Andra omgången bjöd Ruter på en om möjligt ännu vassare prestation och för första gången efter skadan i fjol somras såg han riktigt fräsch ut också efter heat två. Spänningen var stor vid prisutdelningen och helt fantastiskt nog slutar Ruter som bästa whippet, han får sitt tredje LC-cert - och championat. Därmed blir Camilla Johanssons Swaara Grains of Sand Sveriges första whippethane med championtitlar i tre olika grenar! Vi skickar ett stort grattis och en varm distanskram till Nordmaling! Camilla, du har verkligen lyckats plocka fram det allra bästa hos din hund - ingen annan kunde gjort det lika bra! Hurra hurra hurra!

090909

Zelig Calamari Union, "Lisa", mor till vårens J-kull, tar sin lure coursinglicens på träningen i Norsborg. Hon får dock vänta till våren med att göra sin första tävling eftersom anmälan till årets Bråvikenfinal redan har gått ut.

090905


Hound of Baskerville

Hound of Baskerville

Roslagens Brukshundklubb firade 50-årsdagen med flera olika skoj-evenemang för medlemmarna. En tävling handlade om att utse "Roslagens snabbaste hund"! En sådan utmaning kan ingen whippetägare motstå och Linda som var på hemmaplan, startade sina båda pojkar Tino, S.Freewheelin' Franklin, och Benji, S.Hound of Baskerville. Benji, som inte alltid varit så lättmotiverad när det gäller att jaga trasan lade ner hela sin själ i att hinna fatt matte när hon sprang iväg och fick under eftermiddagen motta en stor fin rosett för sin insats. Och visst är det tillfredsställande att veta att man är snabbast i Roslagen!

090905

Whippetracetävling i Södertälje. Dags för Lotta T T:s Lowa, som äntligen löpt färdigt, att gå sitt andra licenslopp. Samma sak för Lotta B:s Puff, S.Flower Power, och Zak, S.Grandmaster Flash. Från Oxelösund kom Sara F och Miki, Play A While Marimekko, också de för att ta sin licens. Eva B:s Mica, S.Gloria Gold, knep licensen på förra tävlingen och gjorde nu sin första "riktiga" start. Hundarna sprang utmärkt och Lowa gjorde i sitt första lopp dagens bästa tid för Swaara-gänget: 9,87 s. Till final gick Lowa, Zak, Puff och Dimma (som slarvade bort sig i lopp 1 men sedan sprang fint!). Dagen slutade med en tredjeplats i C-final för Lowa, Vinst i D-final respektive en fjärdeplats för Zak och Puff och vinst i F-final för Dimma. Licens för Miki (och Zak, Puff och Lowa!). Mica blev den här gången utslagen i semi, men sprang som alltid på ett imponerande sätt!

090902

Keishas dotter Izzie, S. Ifigenia, äg fam Hökby, tar sin LC-licens. Grattis!

090824

Höstens andra LC-träning i Norsborg. Husse Torsten körde från Väddö med Izzie, S.Ifigenia, för att ge henne chansen att springa. Den här lilla damen har snabbt blivit mycket traständ och gladde oss med att under kvällen gå sitt första godkända träningslopp!

090823


Grandmaster Flash

Grandmaster Flash

Stockholms Kennelklubbs Minnesutställning i Vallentuna. Kjell Lindström dömde och nästan fyrtio whippetar var anmälda. Först ut av de våra var Lotta B:s Zak, S.Grandmaster Flash, som behöver ett sista cert för sitt championat. Tyvärr nådda han inte ända fram idag utan blev tvåa i den öppna klassen och trea totalt bland hanhundarna vilket ju var fint. I tikarnas unghundsklass gjorde familjen Hökbys Izzie, S.Ifigenia, debut. Mer högt än lågt tog sig denna glada flicka runt i ringen och hon slutade på en fin tredjeplats med hp. Anne Skoghs Agnes Cecilia, S.Grapefruit, vann tikarnas öppna klass med ck och slutade senare som BT-5. Åsas nyblivna champion Ylva, S.Holly Golightly, blev tvåa i championklassen och så småningom även BT-2. Eftersom våra fyra hundar som tävlat under dagen inte är särskilt lika i typ stod vi den här gången över att tävla med uppfödargruppen.

Foto Lotta Bengtsson o Åsa Lindholm


Grapefruit

Grapefruit

Grapefruit

Ifigenia

Holly Golightly
090823

På dagens LC-träning i Hultsfred springer Keishas dotter Icecream Jojo två godkända träningslopp. Grattis matte Annika, nu väntar vi bara på licensen!

090822

 

Whippetrace-tävling i Norrköping. Dags för Eva B:s Mica, S.Gloria Gold att försöka få sin licens. Lotta B:s Zak, S.Grandmaster Flash, Puff, S.Flower Power och Dimma, S.Velvet Goldmine stod inför sina första licenslopp. Lowa, S.Girl Next Door fick stanna hemma p g a löp men matte Lotta TT var med för att hjälpa till att starta hundarna. Mica gjorde ingen besviken och slutade dagen på en tredjeplats i E-finalen. Zak gick vidare till final G, där han slutade tvåa. Puffan fick nöja sig med ett godkänt licenslopp medan Dimma bestämde sig för att det här var en dag då hon inte tänkte anstränga sig mer än nödvändigt! Grattis Eva B till Micas licens!

090808

 

Svenska Vinthundklubben arrangerade utställning i Umeå. Hemmaplan för nybakade utställningschampionen Ruter, S.Grains of Sand, som kom tvåa i championklassen och blev Bästa Hane-4. Dömde gjord Wim Wiersma.

090801

 


BIM Ch Courtborne Ramazotti, BIR Ch Swaara Holly Goligthly


Svenska Vinthundklubbens utställning i Svenstavik. Kombinerad utställnings- och arbetsresa för Åsa och första chansen för Ylva, Swaara Holly Golightly, att vinna det för championat kvalificerande certifikatet. Domare var Per Lundström och hela 64 whippets var anmälda. Ylva vinner en tuff öppenklass, fortsätter sedan och blir Bästa Tik vilket innebär att championatet är i hamn, hurra! Sedan blir hon BIR nästan av bara farten och under sena eftermiddagen kan hon placera sig på en fin BIS-2 plats för Karin Hedberg.

Ylvas kritik vill vi gärna skryta med: "Fantastiskt vacker helhet i stående och gående, uppvisar balans, harmoni och elegans. Välvinklad fram och bak, utmärkt kropp, passande benstomme och tassar, fin stramhet och ådring. Rör sig helt rent kommande och gående och utmärkt från sidan. Presenteras i toppkondition."

Tack Mia Westerlund och familjen Öberg för att ni stannade hela dagen och hejade! Och tack Jörgen O för att du med oförtruten entusiasm fotograferar whippetsverige!

Foto Jörgen Oinonen

090726


Zak vinner den stora öppna klassen.


Ett härligt ögonblick: Zak har precis blivit BH-3 och fått cert av domaren Johnston MacLeod!

I djup koncentration och från allra bästa sidan.

Inför fotograferna.


Svenska Vinthundklubbens utställning på Lövudden i Västerås, domare Johnston MacLeod. Ett knappt hundratal whippets var anmälda och från stall Swaara kom Lotta Bengtssons Zak, S.Grandmaster Flash, och Camillas SUCh SVCh S.Grains of Sand. Det blev en sådan här dag när regnet hängde i luften men ändå i stort sett hela tiden lät bli att blöta ner oss. Lite blåst och mörka moln står man gärna ut med. Först ut på plan var Zak som startade i en öppen klass med 18 anmälda hundar. Trots att han var en smula okoncentrerad och mycket fascinerad av omgiviningen kunde han till mattes glädje till sist inta förstaplatsen med ck! Stort jubel i lägret! Nyblivne dubbelchampionen Ruter, S.Grains of Sand, blev fyra i championklassen med ck. Duktiga Ruter tar sitt utställande på stort allvar och står som ett ljus när Camilla ber honom. Bästa hane-klass utgjorde gräddan av de 48 anmälda hanarna och i topp placerade domaren de båda vinnarna från championklassen. På tredje plats placerade mr MacLeod Zak, vilket innebar att han fick certifikat! Detta var hans andra cert, och båda två har han tagit på klubbutställningar. Stort grattis till framgångarna önskar vi Lotta och Zak!


Vad tycker domaren egentligen...
Ruters matte Camilla funderar.

SUCh SVCh Swaara Grains of Sand,
till vardags Ruter.

090713


Benji

Benji och Tino

Tino och Benji

Benji och Ylva


LC-tävling i Flygstaden i Söderhamn. Åsa åkte upp med Lowa, S.Girl Next Door, Ylva, S.Holly Golightly, Rita, SLCCh S.Northern Light och Keisha, Ronndal Boys On The Side. Till tävlingen kom också Camilla och Ruter, SUCH SVCh S.Grains of Sand, Veronica, Staffan och Frank med Patrik, S.Gladstone Gander och Linda med Tino, S.Freewheelin' Franklin och sällskapspojken Benji, S.Hound of Baskerville. Vi hade en bra dag och hundarna sprang utmärkt, sex av sju placerade sig i första halvdelen av startfältet. Provet var också extremt bra organiserat och såväl lopp som poängräkning sköttes effektivt. Det är mycket värt för den som tävlar. Cert delades ut till och med hund nr 8 och det kändes onekligen förtretligt när både Tino och Keisha delade 9:e platsen. LC är en sport där det gäller att ha marginalerna på sin sida och i det här fallet var de 0,25 poäng från certet. Så kan det vara! Inga bilder från banan denna gång, däremot från den ökenlika sågspånsvall som förändrat hela landskapet sedan vi var i Söderhamn sist och som utgjorde en utmärkt utsiktspunkt för åskådarna. Dessutom gjorde den sig bra på bild!

Resultat för våra hundar: (63 startande)
9. Swaara Freewheelin' Franklin
9. Ronndal Boys On The Side
17. Swaara Grains of Sand
20. Swaara Northern Light
26. Swaara Holly Golightly
29. Swaara Gladstone Gandler
44. Swaara Girl Next Door.


Linda och gänget

0907

 

Smålandsflickan Jojo, S.Icecream Jojo, har varit på sin första LC-träning. Matte Annika meddelar att Jojo sprang som om hon aldrig gjort annat! Vi hoppas på fler träningstillfällen söderut framöver!
090705

 


Svenska Vinthundklubbens utställning i Råneå, domare Petter Fodstad. Vilken dag! Ruter, S.Grains of Sand, tog sitt fjärde cert och det obligatoriska klubbcertet och kan i och med detta titulera sig Svensk Viltspårchampion och Svensk Utställningschampion! Stort grattis till Ruter och matte Camilla som jobbar så fantastiskt med sin hund.

Foto Inger Andersson


090628

 


Keisha njuter av massage med våt handduk.

Lowa i våt handduk och skugga.

Lotta B, Eva och Camilla lägger upp taktiken.

Allt var hett, till och med tältdukarna kändes glödande.


Årets varmaste dag var det dags för internationellt lurecoursing-prov i Stjärnhov. Det blev en mycket lång dag i absolut stekande hetta. Hundarna klarade det nog bättre än vi människor och nära nog hundra whippets sprang sina lopp med sedvanlig entusiasm. Det viktigaste var att se till att de fick i sig vatten och att hålla dem avkylda med våta handdukar och bad i balja. Andy, S. Gilbert Grape gick sin första fulla tävling. Hans start innebar att mamma Dimma, S.Velvet Goldmine, kvalificerade sig för SKK:s Bruksavelspris, detta på endast en kull och åtta valpar! Vi skålade i Pommac och hurrade för Dimma. Hennes mamma SVCh LP1 Twyborn Pride har nu två poäng kvar för att hon ska kunna tilldelas samma merit. Dagen slutade på bästa sätt. Tack vare ett suveränt andralopp hamnade Ylva, S.Holly Golightly, på en elfte plats och knep ett cert. Inte nog med det: Eva Brissmans Mica, S.Gloria Gold, som har legat i hård konditionsträning sista månaden blev nia, också hon med cert! Tyvärr var hon på väg till Skåne på semester vid prisutdelningen och kunde inte vara med på bild. Tack alla för att ni stod ut i över fjorton timmar!

Resultat:
9.cert,  Swaara Gloria Gold, äg Eva Brissman
11.cert, Swaara Holly Golightly, äg Åsa
22. Swaara Flower Power, äg Lotta Bengtsson
26. Swaara Girl Next Door, äg Lotta Thunberg
36. Swaara Grains of Sand, äg Camilla Johansson
45. Swaara Henrietta Savernake, äg Johanna Olofsson
64. SLCch Swaara Northern Light, äg Åsa o Katja
70. Ronndal Boys On The Side, äg Åsa 75. Swaara Gilbert Grape, äg Jenny Garneij
92. Play A While Marimekko, äg Sara Forsvall
93. Swaara Velvet Goldmine. äg Lotta Bengtsson
..och så Lotta B:s Swaara Grandmaster Flash som tyckte att det räckte med ett fullföljt lopp denna dag med tanke på värmen!


Dimma firar sitt Bruksavelspris med en äggula.


Vi skålar i Pommac för Dimma!


Ylva får ta emot sitt cert!
090620

 


Till höger Miki som ger järnet!

Lowa i svart täcke


På midsommardagen befinner sig Lotta T, Eva B och Sara F i Norrköping på Whippet Race där Lowa, S.Girl Next Door, Mica, S.Gloria Gold och Miki, Play A While Marimekko, ska springa sina första licenslopp. En solig dag där regnet lyckas hålla sig borta och hundarna är taggade till tusen! Alla tre hundar klarar sina licenslopp utan problem och behöver nu bara en till godkänd tävling för att ha sin WR-licens. Dessutom går alla tre till final! Lowa visar sig dessutom vara vara en riktig sprinter och vinner priset "Snabbaste licenstik" (samma tid som snabbaste tiken för dagen!) med sin tid 9.91 i seminfinalen. Dagen slutar med följande resultat:

Lowa 2:a i E-final på 10,34 s
Miki 4:a i H-final på tid 10.31 s
Mica blir 2:a i I-final på 10,60 s

Whippet Race är kul!, konstaterar både hundar och mattar efter en lång men trevlig dag!

Foto: Filip Snäck


Stilstudie av Mica i rött täckeMica är ifatt trasan!

Lowa får pris som snabbaste licenstik!
090614

 

Iväg bar det till Avesta-utställningen i ösregn. Och vädret höll i sig - det blev den blötaste tillställningen på länge. Flera av våra hundar visade tydligt att klimatet inte föll dem på läppen. Bäst gick det för Jennys Andy, S.Gilbert Grape, som var tvåa i öppna klassen med ck och femma bästa hane. Saras Miki, Play A While Marimekko, fick ett rött band i bruksklass, precis som Lotta TT:s Lowa, S.Girl Next Door. Johannas Myra, S.Henrietta Savernake, gjorde sitt allra bästa men det räckte inte riktigt till idag.

090613

 

På SKK:s internationella utställning i Vännäs dömde sydafrikanska Rose-Marie Cabion. Camilla hade anmält Ruter, SVCh S. Grains of Sand. Han vann den öppna klassen med ck och var Bästa Hane med cert och cacib. Trots att detta var Ruters tredje utställningscert erhåller han inte championatet eftersom regelverket för vinthundar fordrar ett specialklubbscert för titeln. Hur som helst, vi gläds och gratulerar Camilla och Ruter!
Foto Peter Andersson


090613

 Denna lördag anordnade Norrtälje Brukshundklubb inofficiell utställning och Linda, som var på hemmaplan, ställde ut Tino, S.Freewheelin' Franklin, och Benji, S.Hound of Baskerville. Trots dåligt väder skötte sig pojkarna väl och båda erhöll hp av domaren Hans Rosenberg. Bäst gick det för Benji som blev BIR, så småningom också gruppvinnare. Dagen kröntes av en BIS-2-placering! Grattis Linda!

090606

 


I norr är var det denna dag dags för Camilla och Ruter, SVCh S.Grains of Sand, att starta på Svenska Dreverklubbens årliga spårtävling Ådalsprovet. Dessutom hade Camilla med sig sin gamle gosse Seflidos Bror och dagen till ära och nästan tio år gammal tog han kvalificerande etta för viltspårchampionatet! Strongt! Men Ruter då? Han upphör inte att imponera. Två och ett halvt år gammal spårar Ruter till sig ännu ett förstapris med hederspris i öppen klass, och som grädde på moset VINNER han hela tävlingen! Enligt domarna var han den mest fokuserade hunden de sett i spåret! En inteckning i vandringspriset - en gigantisk pokal som nu ska stå hemma i bokhyllan under det kommande året - och ära och berömmelse blev det strålande resultatet för detta fantastiska ekipage. Camilla, vi är SÅ imponerade här nere i Stockholm...Tusen grattis från oss allihop!

090606

 

Whippetrace-tävling på Västeråsbanan. Från Kristinehamn kom Gunilla och Olof med Fritz och Jack, S. Itchykoo Park. Jack tog sin licens, ( den första Swaara-hunden med WR-licens!) och slutade trea i K-finalen. Vi gläds med matte och husse!

090606

 

SKK:s utställning i Norrköping, domare Eli-Mari Klepp. Först ut var Lotta B:s Zak, S.Grandmaster Flash, som var tvåa i öppen klass med ck och BH-4. I unghundsklass tävlade Saras Miki, Play A While Marimekko, och hon slutade femma. Bra kämpat!

090531

 


Kamp om trasan!

Benji kollar in spökena


På Norrtälje Brukshundklubb går Linda en mentalbeskrivningsbana med Tino, S.Freewheelin' Franklin, och Benji, S.Hound of Baskerville denna stekheta söndag.. Hanterbara, kontaktbenägna och samarbetsvilliga var de båda två, och dessutom skottfasta. För den som är intresserad kommer hela protokollet för beskrivningen så småningom att kunna återfinnas på SKK:s sida Hunddata.


Lite otäckt, men nog vågar man gå förbi

090530

 


Myra springer sin första tävling!

Patrik håller noga rätt på trasan.

Patrik med hela sin familj.

Linda väntar på att få starta Rita.
Men vad tittar alla på?


LC-prov i Borlänge, domare Thomas Brandt och Ivar Kvale. Till denna tävling hade Linda anmält Tino, S.Freewheelin' Franklin, Camillla Ruter, S.Grains of Sand, Johanna Myra, S. Henrietta Savernake och Line, S.Eight Line Poem, Veroncia Patrik, S.Gladstone Gander, Sara Miki, Play A While Marimekko, Åsa Rita, S. Northern Light. Det blev en mycket varm dag för hundarna men de kämpade ändå med den äran. Line har nu visserligen bestämt sig för att det inte är mödan värt att springa sig svettig efter en plastpåse, men hennes lillasyster Myra gjorde sin första tävling riktigt bra. Rita hade liftat med Sara eftersom Åsa satt hemma och skrev och vaktade valpar. Tyvärr gjorde hon en av sina sämre tävlingar, men med den damen vet man aldrig vad man har att vänta, och själv verkar hon lika stolt oavsett hur det går. Bäst gick det för Tino, som slutade på en tolfteplats. Snyggt Linda! Placeringarna i övrigt som följer:

12 Swaara Freewheelin' Franklin
14 Swaara Grains of Sand
21 Swaara Henrietta Savernake
35 Swaara Gladstone Gander
36 Play a While Marimekko
49 Swaara Northern Light
För låga poäng i lopp 1: Swaara Eight Line Poem.

Foto Sara Forsvall


Patrik och Miki fann varandra!

090524

 


Starten går och Lowa ger järnet!

Eva med Mica, Lotta B med Zack och Puff, Lotta TT med Lowa


Whippetrace i Södertälje och tävlingen Guteracet. För första gången fick Lowa, S.Girl Next Door, Mica, S.Gloria Gold, Puff, S. Flower Power och Zack, S.Gladstone Gander, springa under tävlingsmässiga former. Det gjorde dem med den äran!. Lotta B:s Zack ingick i det vinnande laget, Evas Mica, Lotta B:s Puff och Lotta TT:s Lowa deltog i laget som kom trea. Alla hundarna sprang riktigt fint och nästa gång blir det licenslopp!

090523

 


Allis

Lowa

Andy

Lowa

Zack


Svenska Whippetklubbens officiella utställning i Österbybruk, domare Cathy Brown. Fem Swaara-hundar var på plats. Först ut var Jennys Andy, S.Gilbert Grape, och Lotta B:s Zack, S.Grandmaster Flash. Varsitt rött band fick de båda pojkarna. I tikarnas juniorklass tävlade Åsa Jenssen och Allis, S.Intarsia. Också detta ekipage fick ett förstapris. Bland tikarna i öppen klass kom Lotta B:s Dimma, S.Velvet Goldmine, femma och efter en hård kamp om förstaplatsen fick Lotta TT:s Lowa, S.Girl Next Door, vika sig och ställa sig på silverplats. Hon blev sedermera BT-5. En uppfödargrupp bestående av Andy, Zack, Dimma och Lowa belönades med första pris och hp.

Foto: Jenny G, Lotta TT och Jörgen Oinonen


Lowa och Dimma

Zack
090521

 


Dags för Dimma, S. Velvet Goldmine, och hennes dotter Mica, S. Gloria Gold, att prova på viltspårets öppna klass. Eva och Lotta B åkte ut till Bro och domaren Kenneth Hellstrand, Svenska Bracco och Spinoneklubben. Hundarna skötte sig utmärkt, och Dimma spårade hem en etta, medan Mica var precis på gränsen men fick nöja sig med ett andrapris för dagen. Grattis!
Bild: Domaren Kenneth Hellstrand och Eva med Mica och Dimma.

Foto:Lotta Bengtsson

090516

 

SKKs nationella utställning i Piteå, domare Ewa Nielsen. Camilla ställde ut Ruter, SVCh S.Grains of Sand, i öppen klass. Den vann Ruter med ck, och han blev så småningom Bästa Hane-3. Snyggt jobbat, Camilla!

090509

 


Här har team Swaara nästlat sig in hos camp Mander för att få del av
tältskugga och regnskydd.


Väntan, väntan och väntan...

Lera, lera och lera...

LC-tävling i Bråviken. Camilla kom från Nordmaling med Ruter, SVCh S.Grains of Sand och Linda och Patrik från Norrtälje med Tino, S.Freewheelin' Franklin. I bilen som kom från Älvsjö åkte Eva B med Mica, S.Gloria Gold, Lotta TT med Lowa, S.Girl Next Door, och Åsa med Ylva, S.Holly Golightly, Rita, SLCCh S.Northern Light och Keisha, Ronndal Boys On The Side. Med till teamet räknas också Oxelösundsekipaget Sara F och Miki, Play A While Marimekko. Det blev en lång dag men trots att regnet öste ner på resan till Söderköping på morgonen, klarade vi oss undan att bli våta hela provdagen. Att sedan sista biten av vägen fram till provplatsen regnat bort, och det var lera, lera och lera överallt gick ju faktiskt att stå ut med. Alla hundarna sprang bra även om poängen inte var strålande. Endast en av de våra klättrade över 80-poängssträcket i första loppet och det var Ruter. I och med det låg han på en åttonde plats. Eftersom 85 hundar kommit till start var det faktiskt en certplacering... Lopp två innebar att lilla Miki på sin premiärtävlng slutade på fina 80 poäng och en 13:e plats! Grattis Sara, det var strålande bra. Ännu vassare visade det sig att Ruter varit i andra omgången: Han sprang på 85 p, snittade i och med det på 83 p,  och sammantaget innebar detta att han endast blev slagen av en enda hund, nämligen hans parkamrat i andra loppet Per-Mobile I'm your Man. Silverplats och ännu ett LC-cert för Camillas Ruter - helt fantastiskt! Gissa om hejaklacken blev till sig!Miki på startlinjen inför lopp två


Ruter BIR-2 cert, 85 deltagare!

090425

 


Eva B och Lotta TT, Zack, Mica, Puff och Lowa.

Internationellt LC-prov i skånska Bollerup. Eva B, Lotta TT och Lotta B gav sig i kast med den långa resan söderut. Det går väl an att ta sig ner dagen innan tävlingen, det riktigt tuffa är att köra hem efter provet... Tävlingsdagen bjöd på strålande sol men en hel del dragna hundar och till slut var de bara 28 kvar. Lotta B:s Puff, S. Flower Power, slutade på 16:e plats med 79 p, Zack, S. Grandmaster Flash, på 17:e med 77,75 p, Mica, S. Gloria Gold, på 18:e med 77,5 p och Lowa på 21:a med 76,25 p.

Tillägg: Den här tjusiga bilden på Eva B och Lotta TT med Zack, S.Grandmaster Flash, Mica, S.Gloria Gold, Puff, S.Flower Power och Lowa, S.Girl Next Door, tog Lotta Bengtsson på resan till Skåne. Tack vare att Zack sprang ännu en godkänd tävling kvalificerade han sig för Trippelpriset, den 10:e Swaarawhippet som erhåller utmärkelsen. Grattis Lotta!

090425

 

I Trödje avhöll Vinthundklubbens nedre norra avdelning sitt Klubbmästerskap i lure coursing. På startplats fanns Patrik, S. Gladstone Gander, med matte Veronica och husse Staffan. Patrik slutade på en fin sjunde plats av totalt 18 anmälda licensierade vinthundar och poängen blev 85,5. Grattis! Vi hoppas Patrik är lika mycket på hugget när det blir allvar av det i Borlänge i slutet av maj!

090422

 


Inget fel på föremålsintresse, men Tuff har ännu inte riktigt förstått poängen med lure coursing.


Tuff funderar på vad de sysslar med där ute på fältet.

Svarten; alltid nöjd med att få springa ett par lopp.

Årets första lc-träning i Norsborg. Äntligen får man väl säga! Eva B kom för att låta Svarten, S. Burning Daylight, springa, Lotta Tjulin kom med Tuff, S. Happy-Go-Lucky, och Johanna med Myra, S. Henrietta Savernake. Åsa tog med Mino, Twyborn Pride, och Keisha, Ronndal Boys On The Side, som stödhund. Svarten sprang riktigt bra, och det gjorde även Myra som gjorde sitt andra träningslopp och tog sin licens! Nu blir det tävlingsdebut för henne i Borlänge. Lilla Tuff sprang bitvis strålande men tycker inte riktigt att det är mödan värt att jaga livet ur sig för att hinna ikapp en plastpåse. Hellre då äkta vara...


Lotta Tj och Johanna med Keisha, Myra och Tuff. Keisha som alltid tycker folk och fä ska uppträda korrekt släpper alla hämningar på lure coursingbanan och skriker och beter sig.
090419

 

I Finspång genomgick Miki, Play A While Marimekko, med matte Sara F SBK:s Mentalbeskrivning Hund, MH. Miki hetsade inte upp sig i onödan, och byggde inte på sig rädslor. Det sista momentet, skottet, fick hon en etta på vilket betyder att hon är skottfast. Hon bjöd dessutom matte Sara på skall för första gången någonsin - det var när spökena närmade sig som hon faktiskt fann anledning att tala om att något lite annorlunda var på gång...

090419

 


Så bär det iväg! Tino gör första LC-starten för säsongen!

Tino, stark och uthållig.

Line får en strålande start!

-Snyggt va'? Line själv är mycket nöjd efter sitt första lopp...

Säsongens LC-premiär i Laholm. Linda och Åsa åkte ner med Tino, S.Freewheelin' Franklin, Ylva, S.Holly Golightly och Rita, S.Northern Light. På plats mötte Johanna upp med Line, S.Eight Line Poem. Söndagmorgonen var bitande kall och vi gick i dubbla fleecetröjor och vinterjackor men framåt lunch sprack det upp och vi kunde sitta och värma oss i solen mellan loppen. Bäst gick det denna dag för Rita som slutade på tionde plats bland de 75 hundarna. Tino var 24:a, Ylva 35:a och lilla Line använde sig av en ny taktik, som inte var helt framgångsrik. Hon sprang fantastiskt de första två tredjedelarna av loppen, sedan bestämde hon sig för att ta det mera lugnt - och det är inget att rekommendera på ett LC-prov. Nåja, hon gjorde en godkänd tävling och slutade på 67:e plats, mycket nöjd själv med sin prestation!


Ylva fick springa i ensamt majestät i lopp 2.

Rita möter upp Åsa efter första loppet.
090413

 


Tre dagar efter sin femtonmånaders födelsedag (puh!) sprang Miki, Play A While Marimekko, sitt licenslopp på lure-coursingträningen som anordnades i Bråvikens regi. Grattis Miki och matte Sara, nu finns inga ursäkter för att inte följa med land och rike kring på tävlingar!

Foto Hanna Schnackenburg

090412

 


Linda och Benji

Linda och Benji

Marie C Delabelle från Belgien dömde Lilla Stockholm som vi tyvärr inte längre har på hemmaplan i Älvsjö. Den nybyggda Kista-mässan visade sig dock var helt ok, och kom man bara i tid så fanns det bra parkering. Först ut av våra hundar var Benji, S. Hound of Baskerville. Det var hans andra officiella start, och första försöket ut i öppen klass. Resultat: Fyra i konkurrensen och ck till matte Lindas glädje. Allra trevligast var att se vilken lycklig hund Benji är. Hela tiden vaggar svansen fram och tillbaka... Syster Ylva, S.Holly Goligthly, var tvåa i öppna klassen med ck, slagen av Lotta T T:s Lowa, S.Girl Next Door. De båda var dessutom bästa tik-placerade, Lowa som trea och Ylva fyra. Snyggt kämpat Lotta!

Foto: Elenor


Lotta och Lowa

Åsa och Ylva
090404

 


Miki

Miki

Svenska Whippetklubbens utställning i Gnesta. Domare Fredrik Permo. Solen praktsken utomhus, och själva tillbringade vi dagen i en tennishall med dunkel belysning! Nåja, trevligt var det i alla fall. Först ut i ringen var Miki, Play A While Marimekko, som inte lyckades knipa någon placering i juniorklass trots att hon skötte sig strålande och visade sig som en prinsessa. I öppen klass var både Tuff, S.Happy-Go-Lucky, och hennes syster Myra, S.Henrietta Savernake, anmälda. De här båda är fortfarande nybörjare på området men skötte sig med den äran och det är intressant att notera hur extremt lättlärda de är båda två. Myra gladde matte Johanna genom att bli trea i konkurrensen bland elva-tolv tikar! Hejarklacken denna dag bestod av Lotta B, Lotta Thunis, Eva B och Hanna, samt mattarna Johanna, Lotta Tj och Sara F.

Foto: Karin Wulff och Johanna Olofsson


Lotta och Myra

Myra

Tuff

Tuff
090324

 


Johanna och Myra

Sara och Miki

Linda och Benji

Eva och Zakk

Johanna och Line

Denna isande kalla marskväll träffades vi hos Eva Bodfäldt i Västberga för att titta lite på tävlingslydnadsträning. Tack och lov för att Eva numera håller sig med stor inomhuslokal för ute hade vi inte kunnat vara, det var knappast vad vi brukar kalla "whippetväder".
Eva B är nog Sveriges bästa hundtränare och besitter en osviklig intuition och begåvning för att se vad som ska till för att lyfta relationen förare-hund till något extra. För oss som vill tävlingsträna våra whippar handlar det ofta, ofta om att få till bra belöningsmetoder - t ex kamp och lek kan vara hur uppskattat som helst! -  och att inte hela tiden göra allting lätt för hunden. Att tvingas kämpa för en belöning ökar dess värde. Linda och Martina kom från Norrtälje med Benji, S. Hound of Baskerville, Johanna från Mariefred hade med sig Line, S. Eight Line Poem, och Myra, S. Henrietta Savernake. Från Oxelösund kom Sara med Miki, Play A While Marimekko, och Åsa med Ylva, S. Holly Golightly, och sällskapsdamen Lisa, Zelig Calamari Union, var närmast på hemmaplan. Tack Eva för en lång, inspirerande träningskväll. Nu är vi på gång!


Hela gänget!
090315

 


Åsa och Gilbert Grape

Åsa och Gilbert Grape

Åsa J och Intarsia

Åsa J och Intarsia

Den första riktiga vårdagen åkte vi till Svenska Vinthundklubbens utställning i ridhuset i Enköping för att visa några av våra hundar. Det kändes onekligen lite trist att sitta inomhus när solen sken...Två av fjolårets Keishavalpar var anmälda i juniorklass: Olofs Jack, S.Itchykoo Park fick ett förstapris och åkte ut som sjätte sista hund vilket innebar att han precis missade en placering. Samma sak hände Åsas Allis, S. Intarsia som alltså också höll sig kvar bland de sista. I hanarnas jkl var 12 hundar anmälda, i tikarnas 15 st. Det var roligt att träffa Jack och Allis igen, och extra kul att se hur otroligt glada och positiva de är båda två! I juniorklassen tävlade också Saras Miki, Play A While Marimekko, och även den lilla damen fick ett rött band. Kristy ställde ut sin Gordon, S. Gordon Bleu, i bruksklass och fick ett förstapris men blev slagen i konkurrensen. Gordons deltagande innebär att alla åtta i G-kullen är utställda och vi kan inte annat än vara nöjda med resultaten. Den känslan förstärktes än mer när Jenny och Björns Andy, S.Gilbert Grape, vann öppna klassen (16 anmälda hundar) med ck. En eloge till matte och husse som fick beröm av domaren för Andys strålande kondition!

Sara F och Marimekko

Sara F och Marimekko

Åsa och Itchykoo Park

Åsa och Itchykoo Park

Kristy och Gordon Bleu

Kristy och Gordon Bleu
090308

 


Nu kunde vi inte hålla oss längre, snön till trots! Hela lördagseftermiddagen var Lotta TT och Åsa ute och la spår i Älvsjöskogen och på söndag förmiddag kom Eva B med Mica, Linda med Tino och Benji, Sara med Miki och Johanna med Line och Myra. I nästan fem timmar var vi sedan ute och spårade, medan resten av stadsdelens invånare slappade framför TV:n och friidrotts-EM. Eftersom målet för de här hundarna är öppenklass-spår, hade vi ökat svårighetsgraden. Förutom att samtliga spår legat minst 20 timmar hade de varit utsatta för en hel del störningar i form av korsande vilt, hundar och människor. De var dessutom lagda med oblodade tillbakagångar som vållade hundarna en del huvudbry. Men allas prestationer var väl godkända och det var sex trötta men nöjda hundägare som till sist traskade hemåt.

090301

 

Inofficiell utställning för alla raser i Katrineholm, anordnad av bl a Svenska Whippetklubben. Karin Hedberg dömde, och en hel del whippets var anmälda. Sara F visade sin Miki, Play A While Marmimekko, som blev tvåa i juniorklassen med hp och sedermera BT-3 med följande strålande kritik:

"Tilltalande juniortik, utmärkta proportioner, vackra mörka ögon, bra kropp för åldern, fin resning, står perfekt uppställd, rör sig lätt & fritt, synnerligen välvisad, samarbetar väl med sin handler."

Ja, Sara, vad ska man säga? Stort Grattis! Vi är verkligen imponerande och räknar i fortsättningen med handlerhjälp också med valda delar av det övriga Swaara-gänget!

Foto: Jörgen Oinonen

090222

 

På SvVK/Västerbottens årsmöte utsågs Ruter (S.Grains of Sand) till avdelningens näst vinstrikaste vinthund på LC under 2008. Snyggt jobbat på bara två tävlingar och grattis till matte Camilla.

090214

 

Camillla och Ruter (S. Grains of Sand) deltog denna dag i tävlingen Västerbottens vackraste hund. Anita Whitmarsh dömde de 79 anmälda hundarna. Ruter höll sig kvar in i det sista och slutade på en förnämlig delad sjätteplats! (och Camillas Bror blev femma bland veteranerna!). Vi i Stockholm skickar ett stort grattis norrut!


Foto: Lena Lindgren
090115

 

Kennelns uppfödning har tilldelats Svenska Kennelklubbens Bruksuppfödarpris för meriter erhållna på utställning och lure-coursing. Detta är en utmärkelse som till stor del bygger på valpköparnas insats. Ett stort tack till er alla!090111

 

Den här söndagen kom vackre Theo, (S. Ivory Tin And Silver) på
besök från Österbybruk tillsammans med matte Astrid. Theo är nu nio månader, och vi har inte träffats sedan han flyttade hemifrån. Det blev ett kärt återseende! Eftersom Åsas tikar löper fick vi hålla till i skogen, vilket gjorde att vi inte kunde motstå frestelsen att lägga ett par korta blodspår åt Theo. Det var fantastiskt att se hur Theo förvandlades från en ung, uppspelt hane till en djupt koncentrerad whippet som direkt förstod vad spårningen gick ut på. Det här var något som passade honom perfekt!